Nie tylko kebab

tureckaJestem już po szybkich wczasach w Turcji i chciałabym przybliżyć Wam turecką kuchnię. Podejrzewam, że dla większości z Was kojarzy się ono tylko z kebabem, w dodatku tym typowo polskich, który nie ma porównania do prawdziwego tureckiego.

Kebab w Turcji jest podawany inaczej niż w Polsce i nawet nazywa się nieco inaczej – döner kebap. Jest on podawany na talerzu, gdzie mięso leży obok ryżu i pieczonych warzyw. „Nasz ” kebab jest za to nazywany döner dürüm i ta wersja jest zawijana w pitę. Zaznaczam, że w Turcji do kebabów nie podaje się sosów. 🙂
Oprócz klasycznego kebaba próbowałam także turecka mini-pizzę czyli lahmacun (lahmadżun), którą można spotkać w wielu wersjach podobnie jak to ma miejsce z pizzą włoską a także dolmy czyli faszerowane papryki z ryżem, mięsem i sosem pomidorowym. Jadłam też zupę z soczewicy, a na deser próbowałam oczywiście mega-słodką baklavę oraz budyń migdałowy. Oczywiście wszystko było pyszne.
Muszę przyznać, ze polubiłam kuchnię turecką i żałuje, ze w Polsce jest jej tak mało. Sama będę musiała nauczyć się przygotowywać kilka potraw i dokupić przyprawy, bo to od nich zależy niepowtarzany smak tureckiego jedzenia.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s